miércoles, 24 de marzo de 2010

L'Institut JOSÉ SEGRELLES d'Albaida es suma al 125 Natalici

El matí de dimecres dia 24 de març, s'inaugurava la primera de les activitats previstes per l'Institut de Secundaria José Segrelles d'Albaida, en un acte que ha estat presidit per Na Conchita Segrelles filla del Pintor, els seus nebots Juan Carlos i Vicent Tormo, la Directora del centre, Na Dolors Sampio, i l'alcalde d'Albaida Juan José Beneyto que va acudir per recoltzar totes i cadascuna de les activitats que es façen per honrar la memòria del nostre artista José Segrelles. A l'acte van estar també professors i alumnes del Centre i en acabar les presentacions, es van recorrer esta primera exposició amb fotografies del propi José Segrelles i la corresponent explicació de cadascuna d'elles.

Na Dolors Sampio Directora de l'Institut José Segrelles d'Albaida (junt a la Filla del Pintor, Na Conchita), fou qui obrí l'acte d'inauguració. Tot seguit prengué la paraula Juan Carlos Tormo en representació de la Casa Museu del Pintor José Segrelles i acaba parlant, Juan José Beneyto, alcalde d'Albaida.

Al plantejar-se la celebració del 125 Natalici del nostre artista José Segrelles, des de la Casa Museu que tenim a Albaida, es vam plantejar unes idees bàsiques.

1ª Exposar junt a la col•lecció permanent de la Casa Museu Segrelles, aquelles obres rellevants en la seua carrera artística, que no havien arribat a estar mai en Albaida, i per tant, havíem de donar-nos l’oportunitat de conèixer-les personalment.
Ara tenim al Museu Segrelles el cartell de Falles de l’any 1929. El primer Cartell que promocionaria les Falles de València a nivell internacional i uns altres cartells de temàtica valenciana.
En esta línea portarem també obres originals de les il•lustracions que va realitzar per encàrrec del novel•lista valencià Vicent Blasco Ibañez, il•lustracions de les Mil i una nit, entre altres.

En 2on lloc, havíem de mirar fora d’Albaida i portar l’obra de Segrelles a altres llocs, mirant a la Capital valenciana, Barcelona i Madrid principalment, per recordar-los allí també, que des d’ací, des de la Casa Museu natalícia de Segrelles seguim mantenint -com podem- eixa flama viva perquè el nostre artista no acabe de passar al record com tants i tants Mestres valencians que dormen a l’ample llit de l’oblit.
En este cas, hem fet les gestions necessàries i Segrelles estarà en importants centres expositius de les esmentades capitals al llarg de l’any 2011. Però mentre tant, ara enseguida, al mes de maig estarem a la Exposició Universal que es celebrarà a Sanghai ren resposat a la invitació del Consell Internacional de Museus, ICOM.

En 3er lloc, varem pensar que haviem d’anar un pas endavant del Centenari que celebrarem fa 25 anys, al que vam tindre la sort que l’Ajuntament junt amb la Casa Museu, prengueren la iniciativa i encapçelà i portarem endavant junts, aquella celebració en la que no va faltar de res, referint-nos a exposicions, publicacions, el monument que hi ha a l’avinguda de la Fira, la posada en marxa del Certamen Nacional de Pintura, entre altres, totes elles amb l’única finalitat d’honrar la memòria del nostre benvolgut artiste.

Ara pensarem que havíem d’anar un pas més endavant i donar cabuda a totes les institucions i entitats que pogueren i volgueren participar d’alguna manera en celebrar esta festa tant gran per a tots nosaltres, albaidins i valencians, el 125 natalici de Segrelles.

Açí és on es troba l’Institut d’Albaida, el que a principis dels anys setanta va voler pendre el seu nom, José Segrelles, tant acertadament i pel qual hem passat, tants i tants alumnes amb la satisfacció afegida d’haver estudiat a l’Institut José Segrelles d’Albaida.

El nostre refranyer és ben sabi, i diu que fa més el pot que el vol...
És el cas també d’este Institut que amb la seua direcció, el claustre de professors i tot el seu alumant ha volgut pujar-se’n al tren del 125 Natalici i durant tot este curs, enfonsar-se en conèixer l’art i l’artiste que els va prestar el seu nom.

Huí acudim de bon grat a la primera de les activitats que teniu previstes.
Tindreu més exposicions, conferències, audiovisuals, i fins i tot estudiareu la tècnica que va convertir a Segrelles, en un Mestre de l’aquarel•la al segle XX.

En nom de la Casa Museu del Pintor José Segrelles, de la seua familia, de la seua filla Conxita, dels seus nebots al front del Museu, Juan Carlos, Vicent i Rosa Tormo, així com de Reme Giner que està pendent del dia a dia del Museu i en el meu nom propi, sols ens queda felicitar-vos per sumar-se a esta celebració i obrir-nos les vostres portes i permitir-nos col•laborar amb vosaltres per una mateixa finalitat, recordar al nostre Pintor Segrelles.