Concert Homenatge 125 Natalici


MÚSICA PER A SEGRELLES
Concert homenatge en el 125 Natalici.
Diumenge 14 de novembre de 2010
a les 18:00 h a la Casa Museu Segrelles.

INTERPRETS:
J. Rafael Albert i Julio Escrich, trompetes
Joan Soler, trompa
Pablo Soler, trombó
Xavier Mompó, tuba
Pep Soler, Romuald Gassó i Jordi Sarrió, percussió

PROGRAMA:

OBRES D’ESTRENA SOBRE PINTURES DE SEGRELLES:
Noel NICOLAU (1983)
• La divina comèdia de Segrelles (2010)
Juan C. SEMPERE BOMBOÍ (1976)
• Judici universal (2010)
Carlos PELLICER ANDRÉS (1976) – Frank J. COGOLLOS i MARTÍNEZ (1977)
• El quinteto y las sillas (2010)
I. Las sillas
II. El quinteto
Pep SOLER (1966)

• Bulerumba

Ludwig van BEETHOVEN (1770-1827)

• Egmont, op. 84

PROGRAMA:

"LA DIVINA COMÈDIA DE SEGRELLES"
És una xicoteta peça per a quintet de metalls que intenta evocar l'atmosfera dels quadres que integren la sèrie de La Divina Comedia de Segrelles. Aquestos quadres transmeten ambients amb boires, ombres i figures amb un punt macabre i grotesc, que és en definitiva el que s'ha intentat plasmar a la partitura. El llenguatge és una mescla de tècniques politonals, modals i atonals.
NOEL NICOLAU
Comença la carrera musical amb estudis de trompeta, finalitzant el grau professional i perfeccionant-se amb mestres com Maurice André, Eric Aubier o Ole E. Antonsen, entre d'altres. En el terreny de la composició, ha acabat recentment el grau superior al conservatori de les Illes Balears, i al juliol de 2010 ha realitzat un postgrau de composició amb el mestre Leonardo Balada. Actualment està cursant un màster de composició de bandes sonores. El seu catàleg és divers, ja que el conformen obres simfòniques, de cambra i per a cor.

"JUDICI UNIVERSAL"
Peça per a quintet de metalls, d’estil contemporàni de Juan Carlos Sempere Bomboí. Està basada en el quadre de Segrelles Juicio Universal, il•lustració per a la novela “Los Muertos Mandan” de V. Blasco Ibáñez.
JUAN CARLOS SEMPERE BOMBOÍ
Naix a Albaida al 1976. Professor de piano i professor superior de composició. Actualment exerceix la docència al Conservatori Professional Municipal d’Albaida i és el director de l’Agrupació Vocal Clarialba de Montaverner, la Banda Artístico Cultural de Montaverner i la Societat Musical “Virgen de Gracia” de Chella. En quan a producció pròpia compta amb nombrosos títols de diversos estils i per a diverses formacions. Ha segut guardonat amb el Vé i VIé Concurs de Composició “Poble de Muro”, i amb una Menció d’Honor als Premis de Composició “Ciutat d’Algemesí”.
"EL QUINTETO Y LAS SILLAS"
Obra que pren el seu títol del quadre del pintor valencià José Segrelles "El quinteto y las sillas" en commemoració del 125 aniversari del seu naixement en aquest any 2010. Igual que en el llenç de Segrelles, l'obra s'estructura amb dos moviments que neixen a partir dels dos elements principals que s'extreuen del mateix títol: les cadires i el quintet, en aquest cas un quintet clàssic de metalls.
Com a nota característica cal assenyalar que en el primer moviment s'utilitzen tres cadires de diferents estils com a instruments de percussió: una cadira de fusta, una cadira de metall i una cadira d'estudi.
CARLOS PELLICER ANDRÉS
Comença els seus estudis musicals a l'Escola de Música de la Societat Musical “La Tropical” de Benigànim, especialitzant-se després en el camp de la composició, direcció de banda i composició de bandes sonores. D'altra banda, en el camp de la pedagogia, realitza els estudis universitaris de Magisteri per la Universitat de València, on es diploma en l'especialitat d'Educació Musical en 1998.
Ha sigut director de la Societat Unió Musical de La Canyada (Alacant), director de l'Agrupació Musical de Villalonga i actualment de la Unió Musical de Llutxent. En el camp de la Composició, ha realitzat multitud d'obres tant simfòniques com de música de cambra, didàctiques, música per als Moros i Cristians i música per a la imatge, obtenint en algunes d'elles mencions i premis de composició. Algunes de les seues obres simfòniques per a banda han sigut recentment estrenades en països com Holanda, Colòmbia, Argentina, França, Itàlia, etc. Recentment va estar nominat als Premis Euterpe de la Música 2009 que atorga la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana així com guardonat per partida doble en el “XVII Concurs Internacional de Composició 2009 per a banda” de Corciano (Itàlia), obtenint un 2n Premi i una Menció d'Honor.

FRANK J. COGOLLOS I MARTÍNEZ
Comença els seus estudis de percussió i violí als 6 anys. Estudia al Conservatori Professional "Mestre Vert" de Carcaixent on obté el títol de Grau Elemental de violí i de Professor de Percussió. Continua els seus estudis a la Universitat de València on es diploma en Mestre d'Educació Musical i Català. En 1999 aconsegueix la primera plaça de les Illes Balears en les oposicions al cos de Mestres d'Educació Musical. Actualment és professor de Percussió a les escoles del Patronat Municipal de Música d'Eivissa, Banda Municipal de Santa Eulària i Escola Municipal de Música de Sant Antoni. És el director Banda Municipal de Sant Antoni i del grup Tumbuka Percussió.
És mestre d'Educació Musical al Col•legi Públic Portal Nou d'Eivissa.Com a intèrpret és membre de la Banda del Patronat Municipal de Música d'Eivissa, Banda Municipal de Sta. Eulària, l'Orquestra Simfònica Ciutat d'Eivissa i del grup Projecte Mut. El seu material didàctic A-nota ha sigut publicat per “Edicions 96” així com l’obra Escombrandrum i Bouncing editada per l’editorial “Tot per l’aire”. La seva obra Ebusus, per a banda, ha sigut estrenada al Palau de la Música de València i enregistrada a un Cd. Ha realizat estudis de la Llicenciatura d'Història i Ciències de la Música a la Universitat de La Rioja. Actualment estudia direcció d'Orquestra i Banda amb el mestre Navarro Lara.

"BULERUMBA"
Obra escrita per a tres percussionestes, pensat per a fer servir calaixos flamencs o qualsevol altre tipus d’instrument africà similar, tot percutint amb les mans. El titol de l’obra respon a la fusió dels ritmes flamencs de buleria i rumba respectivament.
"EGMONT, op. 84" de Ludwig van BEETHOVEN
El quintet de metalls ens ofereix una adaptación de la famosa obertura de Egmont de Beethoven, esta encapçala un conjunt de peces de música incidental per a l'obra homònima de 1787 de Johann Wolfgang von Goethe. En l’obra original l’obertura va seguida per una seqüència de nou peces addicionals per a soprano, narrador i orquestra. Beethoven la va escriure entre octubre de 1809 i juny de 1810, i fou estrenada el 15 de juny de 1810.
El tema tracta la vida i heroïcitats d'un noble holandès de segle XVI, el compte d'Egmont. Fou composta durant el període de les Guerres Napoleòniques, alhora quan l'Imperi Francès havia estès la seva dominació sobre la majoria d'Europa. Beethoven havia expressat famosament la seva gran atrocitat sobre la decisió de Napoleó Bonaparte de coronar-se emperador el 1804, furiosament traient fora el seu nom en la dedicació de la simfonia heroica. En la música per Egmont, Beethoven expressà les seves pròpies conviccions polítiques a través de l'exaltació del sacrifici heroic d'un home condemnat a mort per haver pres una postura valerosa en contra de l'opressió.
La música fou rebuda amb elogis, en particular per Ernst Theodor Amadeus Hoffmann per la seva poesia, i declarava que Beethoven havia expressat les seves intencions amb "un geni notable".
L'obertura, forta i expressiva, és un dels últims treballs del seu període mitjà; s'ha convertit en una composició tan famosa com l'obertura Coriolà, i és en un estil similar a la cinquena simfonia que havia completat dos anys abans.

PEP SOLER GALBIS
Nascut a Albaida (València), va estudiar percussió al CSM Joaquín Rodrigo de València on va obtenir el títol de professor superior de percussió i el premi final de grau mitjà en la seva especialitat. Ha realitzat cursos de percussió amb diversos professors i disciplines com ara música de cambra, marimba, percussió orquestral, jazz, percussió llatina, percussió àrab, percussió i dansa africana, bateria, anàlisi i pedagogia musical que han influït decisivament en la seva formació.
Ha arreglat i compost peces per a ensemble de percussió, gravant dos CD amb el seu propi grup titulats "Spain" i "Collage". La seva passió pel Jazz l'ha portat a crear i col.laborar amb diferents grups que li han generat interés per aplicar tècniques didàctiques creatives on la improvisació, la música moderna i ètnica juguen un paper imprescindible. Actualment és professor de percussió al C. P. d'Ontinyent, realitza concerts amb el seu propi grup Pep Soler Grup i altres com Feeling, Carrer Major, Pep Vila, etc, a més de col.laboracions amb altres grups i solistes de diversos estils.

Entradas populares de este blog

EN PEU DE FESTA Cartells de les Falles d'Alcoi i València.

SEGRELLES EN LA IXª EXPOSICIÓN DE LA LLUM DE LES IMATGES "CAMINS D'ART"

D. QUIJOTE ILUSTRADO POR J. SEGRELLES