El 125 NATALICI DE L’AUTOR DEL PRIMER CARTEL DE LES FALLES DE VALÈNCIA AL Nº 16 DE LA REVISTA D’ESTUDIS FALLERS

Foto de: R. Tomás.
D'esquerra a dreta: J. J. Soler, Vicent Flor, Ricard Català, Joan Castelló, Iván Esbrí, Gil-Manuel Hernández.


El text José Segrelles Albert 125 aniversari del primer cartellista de les falles de València naix arrel de la mateixa efemèride i l’ànim dels autors que l’ADEF es fera ressó de l’esdeveniment dedicat al pintor d’Albaida i la seua creció més representativa dintre de la festa fallera: el primer cartell de les falles.
Aquestes, als darrers anys de la dècada dels 20, es consoliden com festa gran (comité, associació d’artesans, falleres, comissions, actes). Volen anar més enllà, ser una atracció -turística-i aixó passa publicitar-se a nivell nacional i internacional. Cóm? Amb un cartell. Es convoca un concurs al qual Segrelles, que residia llavors en Barcelona treballant per ed. Calpe en la il•lustració de Don Quijote, es presenta perquè veu en ell un aparador al qual la seua signatura pot pegar la volta al món. Així doncs, tots dos tenen una fita comú: projecció.
El resultat: èxit. Segrelles guanya el concurs, marxa a New York i comença el mite de l’il•lustrador universal. Les falles, puix ja veiem, passats els anys, on estan (possible Patrimoni de la Humanitat).
L’article s’estructura d’una forma molt senzilla: vida i obra de Segrelles; el cartell i la seua interpretació; altres obres de Segrelles en relació amb les falles (llibrets i revistes) i allò que reialment descobreix la redacció: a Segrelles, personalment, li agradaven les falles i s’instal•lava en València, menjava xocolata i bunyols, escoltava mascletades i visitava els monuments tots els anys excepte 1969, quan mor vespra de la festa.
Si volen saber més, tenen l’article a la Revista nº 16 de L’Institut d’estudis Fallers, a càrreg de l’ historiador Ivan Esbri Andrés i l’estudiós de l’bra de Segrelles, Joan Josep Soler Navarro.

L’Associació d’Estudis Fallers presentava el número 16 de la Revista d’Estudis Fallers el dimarts 1 de març al Club Diari Levante (foto), i dimecres 2 de març, al casal de la Falla Na Jordana de València.

La formació professional dels artistes fallers, el tractament de la immigració en les Falles o la contaminació generada pels focs artificials són alguns dels temes tractats en la revista.

En l’acte celebrat a Na Jordana s’entregaba el premi a l’autor i comissió guanyadors del premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, convocat per l’Associació d’Estudis Fallers i patrocinat per l’editorial Denes.

El número 16 de la Revista d’Estudis Fallers

Un any més, coincidint amb les festes falleres, l’Associació d’Estudis Fallers edita la Revista d’Estudis Fallers, una oferta diferent i complementària de la resta de publicacions falleres. La Revista d’Estudis Fallers conté enguany aportacions a la reflexió i l’estudi sobre la festa des de diverses disciplines i que aborden aspectes molt diversos.

En l’apartat de “Reflexions”, es dedica un dossier monogràfic a arreplegar algunes de les intervencions efectuades en la passada edició de les converses Les Falles, a la Nau, dedicades al reconeixement de la professió d’artista faller i la necessitat de fixar una formació reglada. Així, es recullen les reflexions de Ricard Català, assessor de formació del CEFIRE específic de formació professional; José Luis Cueto, degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, i de Miguel Soler, director general de Formació Professional del Ministeri d’Educació.

La secció “Materials d’Estudi” arreplega tres treballs que s’acosten a diversos aspectes de la festa fallera. És el cas de l’anàlisi de Misael Medina, doctorand en sociologia i antropologia social, sobre el tractament que rep la immigració en les Falles; de l’article de José Martínez Tormo, gestor cultural i membre de l’ADEF, sobre la necessitat d’incorporar criteris de gestió cultural a una festa tan complexa com són les Falles, i del treball de Joan Josep Soler i Ivan Esbrí sobre el 125 aniversari de Josep Segrelles, autor del primer cartell de les Falles de València.

Tot seguit ve la secció “Estudis”, que enguany ve ben farcida d’aportacions. D’una banda, l’estudi de Vicent Flor, professor de la Universitat de València, sobre la instrumentalització de les Falles, com a símbols de la valenciania, per part de determinats sectors anticatalanistes durant la transició democràtica. Per la seua part, Teresa Moreno, investigadora del CSIC, fa una anàlisi de la contaminació atmosfèrica que generen els focs artificials de mascletaes i castells. Finalment, dins de la línia de publicació d’estudis referits a festes que presenten analogies amb les Falles, hi ha el treball de Julio César Goyes, de la Universitat Nacional de Colòmbia, sobre els carros al•legòrics del Carnaval de Negres i Blancs.

Tanca la collita d’articles el text guanyador de la sisena edició del Premi Enric Soler i Godes (2010), obra de Ramon Estellés, publicat en el llibret de la Falla Pere Cabanes-Joan XXIII, sobre algunes particularitats de les falles del 1931.

Finalment, la Revista d’Estudis Fallers es tanca amb el ja habitual apartat de ressenyes de publicacions falleres, que fa un repàs de les publicacions de tema faller més destacades de l’últim any.

Cal afegir que enguany és Vicent Almela, artista faller i membre de l’ADEF, qui ha elaborat la portada de la revista, que reinterpreta el cartell anunciador que ell mateix va fer per a les converses Les Falles, a la Nau del 2010.

L’Associació d’Estudis Fallers es va crear l’any 1990, amb l’objectiu de fomentar i divulgar l’estudi de la festa fallera en les seues diverses dimensions (històrica, estètica, sociològica, literària, econòmica...). Un objectiu que partix de la base que l’estudi sistemàtic, rigorós i continuat de les Falles contribuïx a enriquir-les, ja que permet valorar-les i percebre-les com el ric patrimoni cultural que són. Al llarg d’estos anys, l’Associació d’Estudis Fallers ha anat ampliant-se amb la incorporació de nous membres (professors i llicenciats universitaris, artistes fallers i altres personalitats destacades de la festa), que han reforçat el caràcter multidisciplinari de l’Associació d’Estudis Fallers i la seua tasca investigadora.

Així, entre els últims projectes que ha dut a terme l’Associació d’Estudis Fallers hi ha la posada en marxa del Centre de Documentació, Informació i Difusió de la Festa de les Falles (CDF), dependent de l’Ajuntament de València; la coordinació de les converses anuals Les Falles, a la Nau (des del 2005), i la coorganització de la Mostra de Llibrets de Falla de la Comunitat Valenciana (des del 2006) o el cicle Falles de Cel•luloide (des del 2010).

Des dels seus inicis, el treball de l’Associació d’Estudis Fallers s’ha traduït, d’una banda, en iniciatives com ara l’organització de les Jornades de les Festes del Foc del Congrés de Cultura Popular Valenciana (1995), la confecció del llibre La festa de les Falles (publicat pel Consell Valencià de Cultura l’any 1996), l’estudi sobre L’ús del valencià en les Falles de la ciutat de València (per encàrrec de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana el 1997), l’elaboració de L’indult del foc. Catàleg raonat de la col•lecció de ninots indultats del Museu Faller (tres volums: 2002, 2003 i 2005), la coedició amb la Junta Central Fallera del llibre Vicent Luna: L’art de fer falles (2007), l’edició de la Guia del Museu Faller de València, o el comissariat de les exposicions Art i falles: 40 anys transitant per la frontera, que s’exhibí la Universitat Politècnica de València el 2008, i La falla: un artefacte tecnològic, que s’exhibeix fins al 12 d’abril a la mateixa UPV. D’altra banda, hi ha també les aportacions individuals que fan els seus membres, com ara la publicació de llibres i articles en revistes especialitzades, o la participació en diversos congressos de sociologia, història i literatura.

Per dur a terme els seus objectius inicials, l’Associació va assumir l’edició de la Revista d’Estudis Fallers, el primer número de la qual va aparéixer el 1994, que es planteja com un instrument per a fer arribar al món faller i al conjunt de la societat les distintes reflexions i estudis que es generen al voltant de la festa.

A més, l’Associació d’Estudis Fallers convoca el premi Soler i Godes al millor article d’un llibret de falla de la comarca de l’Horta, patrocinat per l’editorial Denes, que enguany arriba a la setena edició. El premi està dotat amb 300 euros per a l’autor i un diploma fet per l’artista faller Víctor Valero, i 300 euros per a la comissió i un estendard obra dels artistes Fet d’Encàrrec.

Entradas populares de este blog

EN PEU DE FESTA Cartells de les Falles d'Alcoi i València.

SEGRELLES EN LA IXª EXPOSICIÓN DE LA LLUM DE LES IMATGES "CAMINS D'ART"

D. QUIJOTE ILUSTRADO POR J. SEGRELLES