EN PEU DE FESTA Cartells de les Falles d'Alcoi i València.


    El primer cartell de les Falles de València complirà 90 anys al 2019Entrevista amb els comissaris IVAN ESBRÍ i IGNACIO TRELIS.
Per: JOAN JOSEP SOLER NAVARRO. 
Historiador de l’Art. Postgrau en Educació Artística i Museus. Postgrau en organizació d’exposicions, marketing i comunicació. Membre d’AVCA. Asso. Valenciana de Crítics d’Art. Membre del ICOM-UNESCO. Consell Internacional de Museus.

Inauguració: Dijous 13 de desembre de 2018. 20'00 h. 
Museu Faller de València.

L’octubre de 2015 es va inaugurar a València l’exposició “Alcoi, festa i color” a la Galeria del Tossal. La mostra aproximava al públic la tradició dels Moros i Cristians d’Alcoi per mitjà de l’art del seu cartellisme fester contextualitzat amb audiovisuals, indumentària i escultures del patró Sant Jordi.

Hui es respon a aquella deferència i el Museu Faller de València acull la cartelleria, eixa imatge que, com tota Crida a les Falles o Diana als Moros i Cristians, ens posa EN PEU DE FESTA.

L’exposició està comissariada per Iván Esbrí, de l’Associació d’Estudis Fallers, i per Ignacio Trelis, assessor artístic del Casal Sant Jordi.

Es presenten un conjunt de vint-i- tres cartells de Falles –guanyadors, segons premis i accèssits– dels anys 30 als 90 i deu esbossos de monuments fallers dels 30 als 70 pertanyents a la col·lecció i els fons del Museu Faller, i que en part han sigut rescatats de l’oblit –alguns són d’exhibició inèdita– i motiu d’una rigorosa restauració per a mostrar-los i posar-los en valor.

Esta exposició subratlla igualment vincles entre les dos ciutats i les respectives festes: com va ser la celebració de les Falles a Alcoi als anys 30, on es destaca el cartell de Torregrossa i Campillo de les no celebrades Falles de 1936; i com l’art faller beu de la plàstica dels Moros i Cristians per recrear-se, tal com corrobora la portada del llibret de la Falla Na Jordana de Vicente Lorenzo de 1997 i el Ninot Indultat Infantil 2006 de María Valero.

Cobra especial rellevància el cartell de les Falles de València de 1929, obra de l’il·lustrador universal Josep Segrelles Albert, qui va compartir igualment el seu art amb la trilogia festera dels Moros i Cristians d’Alcoi amb diverses col·laboracions i homenatges. El cartell de Segrelles, a més, és protagonista de la pel·lícula Mientras arden las Fallas de Miguel Monleón -pare de Joan Monleón- de 1929, que també es pot visionar a la mostra. I és que deixant a banda les diferències entre les festes de Moros i Cristians d’Alcoi i Falles de València i obviant els estereotips vetlats, estem davant de dos manifestacions folklòriques i etnològiques de primer orde. Des de les dos capitals cada festa estén la seua influència a altres importants localitats, fins a cobrir el de cap a cap la Comunitat Valenciana.

Una trama associativa (vivències, experiències) i un espai cultural (coneixements, pràctiques) que els ha valgut el seu reconeixement com a Bé d‘Interés Cultural Immaterial.

La mostra amb els cartells fallers es podrà visitar al MUSEU FALLER de VALÈNCIA. Anteriorment va estar exposada al MUSEU ALCOIÀ DE LA FESTA fins el pròxim 22 de juliol


Entradas populares de este blog

SEGRELLES EN LA IXª EXPOSICIÓN DE LA LLUM DE LES IMATGES "CAMINS D'ART"

D. QUIJOTE ILUSTRADO POR J. SEGRELLES